Οι αγρότες που πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα θα λάβουν αποζημίωση

0 Comments

Το σχέδιο διατάγματος έκτακτης ανάγκης που εκπόνησε η MADR περιέχει διατάξεις σχετικά με τη θέσπιση καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Το μέγιστο συνολικό ποσό του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων ανέρχεται σε 1.088.409,00 χιλιάδες λέι και εξασφαλίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντός των ορίων των δημοσιονομικών διατάξεων που έχουν εγκριθεί για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2020, με δημοσιονομική διόρθωση. Το σχέδιο κανονιστικής πράξης κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επί του παρόντος διέρχεται από τα διυπουργικά στάδια έγκρισης.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων κρατικής ενίσχυσης και την παραλαβή της απόφασης (ΕΚ) για την έγκριση της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης, χορηγείται η άδεια πληρωμής των δικαιούχων και μπορεί να καθοριστεί η υποχρέωση καταβολής της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης.

Το CCR ψήφισε ομόφωνα
Ο νόμος για τη θέσπιση κρατικής ενίσχυσης για τη χορήγηση αποζημίωσης στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων που επλήγησαν από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ο οποίος ξεκίνησε από το ρουμανικό κοινοβούλιο, αποτελεί ανεξάρτητη προσέγγιση από τις δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη χορήγηση αποζημιώσεων σε γεωργούς των οποίων οι καλλιέργειες που δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 2019 επλήγησαν από την ξηρασία.

Στις 14 Ιουλίου 2020, η Ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο πλαίσιο του ελέγχου πριν από την έκδοση, συζήτησε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του νόμου περί θέσπισης κρατικής ενίσχυσης για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε παραγωγούς γεωργικών προϊόντων που επλήγησαν από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ένσταση της ρουμανικής κυβέρνησης.

Μετά από διαβουλεύσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε ομόφωνα την ένσταση αντισυνταγματικότητας και έκρινε ότι ο νόμος για τη θέσπιση κρατικής ενίσχυσης για τη χορήγηση αποζημίωσης σε παραγωγούς γεωργικών προϊόντων που επλήγησαν από δυσμενή καιρικά φαινόμενα είναι αντισυνταγματικός στο σύνολό του και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *